Timbuktu

En lika fingertoppskänslig som egensinnig skildring av fundamentalistiskt förtryck

Det spelas fotboll utan boll, buskar skjuts bort från sandkullar för att de liknar en kvinna. Timbuktu har tagits över av religiösa fundamentalister och allt är förbjudet. Det enda som hörs på de folktomma gatorna är jihadisternas utrop av nya, och alltmer absurda förbud. I utkanten av staden bor Kidane och Satima. Än så länge är de förskonade från ockupanternas framfart, men en olyckshändelse förändrar tillvaron och de kan inte längre skydda sig från den nya regimens skoningslösa lagar.

Abderrahmane Sissako (f. 1961) är född i Mauretanien, men uppväxt i Mali och tillhör Afrikas mest framstående regissörer. Han är utbildad i Moskva, men bor och verkar i Frankrike och Mauretanien. Han regidebuterade 1998 med La Vie Sur Terre, där han också spelade rollen som Dramane. Han följde upp med Heremakono som premiärvisades på Cannes filmfestival och blev Sissakos internationella genombrott. Fem år senare fortsatte han att övertyga med Bamako. Timbuktu (2014) tävlade om Guldpalmen i Cannes och nominerades till en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film.

TriArt tycker: Med ett hisnande vackert foto, en lika torr som syrlig humor och genuin sorgsenhet levererar Abderrahmane Sissako ett av de senaste årens allra finaste filmupplevelser.

 

Timbuktu

Titel Timbuktu

Originaltitel Timbuktu

År 2014

Längd 96 min

Länder Mauretanien

Undertexter Svenska

Regissör Abderrahme Sissako

Skådespelare Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri

Relaterade: