Time Bandits

Anarkistisk, surrealistisk och visuell familjefantasy à la Terry Gilliam.

När Gud skapade jorden så fuskade han lite här och där! Han hade bara en vecka på sig, så vad kan man begära? Resultatet blev att det nu finns tidshål lite varstans i historien där man kan smita från epok till epok. Det har sex dvärgar från busk- och trädavdelningen uppmärksammat och nu har de stulit Guds tidskarta för att sno åt sig skatter från kejsare och annat löst folk. Sån't är läget när de brakar in i nutiden hos lille Kevin, som sugs med på en sanslös resa där jeppar som Napoleon, Robin Hood och självaste Djävulen dyker upp. Men Gud är heligt förbannad och ständigt hack i häl…

Terry Gilliam (f. 1940) inledde sin karriär som tecknare i USA, innan han emigrerade till Storbritannien och blev medlem i Monty Python 1969. I sina animationer skapade han snabbt sin eget, lätt anarkistiska uttryck som blev ett av gruppens varumärken. Han regidebuterade 1975 med Monty Pythons galna värld som han sedan har följt upp med ett flertal yviga skrönor som till exempel Time Bandits (1981), Brazil (1985), Fear and Loathing in Las Vegas (1998) och The Imaginarium of Doctor Parnassus för att nämna några.

TriArt tycker: Terry Gilliams grandiosa familjeäventyr sprudlar av infall och visuell uppfinningsrikedom och står stabilt bredvid Gilliam-klassiker som Brazil och Baron Münchhausens äventyr.

Time Bandits

Titel Time Bandits

Originaltitel Time Bandits

År 1981

Längd 116 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Terry Gilliam

Skådespelare Sean Connery, John Cleese, Shelley Duvall

Producenter Terry Gilliam

Manus Michael Palin, Terry Gilliam