Törst

Bergmans version av Birgit Tengroths uppmärksammade novellsamling tillhör hans starkaste filmer från 40-talet.

Ett par reser genom ett krigshärjat Europa. Ett äktenskap i upplösning. En balettdansös ärrade förflutna. Historier vävs samman genom återblickar och möten. Törst skildrar människor som är fångade av sitt förflutna och förenade i sin ensamhet.

De två kvinnorna sitter tillsammans i sommarskymningen och har druckit en flaska vin. Birgit är tämligen berusad och får en cigarett av Mimi som också tänder den. Sedan för hon långsamt den brinnande tändstickan mot sitt ansikte och håller den ett ögonblick vid sitt högra öga innan den slocknar. Detta var Birgit Tengroths idé. Jag minns den starkt eftersom jag aldrig hade gjort något liknande. Att bygga med små, knappt märkbara, suggestiva detaljskeenden blev i fortsättningen en särskild komponent i mitt filmande.” – Ingmar Bergman

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.
 
TriArt tycker: En av de skarpare bland Bergmans tidiga filmer. Kontroversiell för sin tid och på många sätt en fingervisning av vad som komma skulle. Eller som regissören själv beskriver det i sin bok Bilder: ”Törst visar [...] en aktningsvärd cinematografisk vitalitet. Jag började hitta ett eget sätt att göra film. Jag hade gjort mig till herre över den otympliga maskinen. Den fungerade i stort sett så som jag ville att den skulle fungera. Det var ju alltid en triumf.

Törst

Titel Törst

Originaltitel Törst

År 1949

Längd 84 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Birger Malmsten, Hasse Ekman, Eva Henning, Birgit Tengroth

Producenter Helge Hagerman

Manus Herbert Grevenius

Relaterade: