Träfracken

Lars-Magnus Lindgrens mörkt suggestiva thriller fick ett minst sagt blandat mottagande vid premiären. I dag ses den med lite andra ögon och det räcker med en snabb titt på rollistan för att förstå varför.

Efter att ha levt på livets snabba sida ett tag har Vivi dragit på sig stora spelskulder. För att lösa sina problem försöker hon tvinga sin familj att sälja fädernesgården. Hennes planer hinner dock inte genomföras innan hon råkar ut för en trafikolycka. På sjukhuset inleder hon en affär med sin läkare. Samtidigt dör en patient av en injektion och Vivi börjar utpressa de som hon tror är skyldiga, något som visar sig vara ett fatalt beslut.

Lars-Magnus Lindgren inledde sin karriär som reklamfilmare innan han långfilmsdebuterade 1957 med En drömmares vandring om poeten Dan Andersson. Genombrottet kom fyra år senare när han lät Jarl Kulle flirta med Christina Schollin i Änglar, finns dom?

TriArt tycker: Habil thriller som är betydligt mörkare och halare än de somriga filmer som Lars-Magnus Lindgren slog igenom med. Manus skrevs från början för Arne Mattsson, men när han valde att göra Yngsjömordet istället så satte Lindgren sig själv i registolen.

Träfracken

Titel Träfracken

Originaltitel Träfracken

År 1966

Längd 90 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Lars-Magnus Lindgren

Skådespelare Gunnar Björnstrand, Margaretha Krook, Allan Edwall

Relaterade: