Trust

Trust var inte bara genombrottet för Hal Hartley utan också en av de filmer som satte standarden för den amerikanska indievåg som sköljde över oss i slutet av 80- och början av 90-talet.

Tonåringen Maria blir inte överdrivet glad över beskedet att hon är gravid. Hennes pojkvän tar det ännu sämre och sticker. Men värst är hennes pappa som helt enkelt får en hjärtattack och dör. I en annan del av staden har den något äldre elektrikern Matthew sina egna problem. Hans känsla för kvalitet hindrar honom från att ta enkla jobb bara för pengarnas skull och sitt humör hanterar han genom att ständigt ha en handgranat i fickan. Att Maria och Matthew blir goda vänner säger sig liksom själv.

Hal Hartley tillhör de mer tongivande regissörerna som slog igenom i början av 90-talet. Genomsyrade av torr humor, starka karaktärer och smart dialog har hans filmer fostrat skådespelare som till exempel Adrienne Shelley, Parker Posey och inte minst Martin Donovan.

TriArt tycker: En pärla på alla sätt och vis. Stiliserad, rolig, skarpsynt och fortfarande fräsch. Smart amerikansk indie innan genren fastnade i samma form.

Trust

Titel Trust

Originaltitel Trust

År 1991

Längd 107 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Hal Hartley

Skådespelare Martin Donovan, Merrott Nelson, Adrienne Shelley

Relaterade: