Turist

Ruben Östlund serverar en känslolavin med sedvanlig finess!

Tomas och Ebba tar med sig barnen och åker till Alperna. Äntligen ska de tillbringa tid tillsammans och åka skidor. Solen skiner och underlaget är perfekt, men en lavin vänder upp och ner på det hela. Tomas reagerar instinktivt i en nära-döden-upplevelse och springer ifrån både fru och barn. Katastrofen uteblir, men när snön lägger sig är familjen likväl offer. De tvingas att ifrågasätta sina roller, Tomas i synnerhet. Semesterns sista dagar blir en prövning för äktenskapet och Tomas startar en kamp att återerövra sin status som familjefader.

Ruben Östlund (f. 1974) inledde sin karriär med att filma sina vänners skidstunts i Alperna. 2004 långfilmsdebuterade han med Gitarrmongot. 2008 premiärvisades De ofrivilliga på Cannes filmfestival och satte Ruben Östlund på den internationella filmkartan. Han följde upp med kortfilmen Händelse vid bank som belönades med en Guldbjörn på filmfestivalen i Berlin 2010. Nästa långfilm Play premiärvisades också i Cannes och belönades sedan med  Nordiska rådets filmpris och Guldbaggar för bästa regi och bästa foto. I Turist fortsätter han studera det mänskliga beteendet och tar sin karakteristiska stil ytterligare ett steg i humorns riktning. Filmen slog rekord på Guldbaggegalan 2015 genom att ta hem hela sex baggar – Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga biroll, Bästa manus, Bästa foto och Bästa klippning,

TriArt tycker: Ruben Östlund parar Scener ur ett äktenskap med Sällskapsresan II och levererar ett fingertoppskänsligt mästerverk som gör upp med både mansbild och kärnfamilj. Johannes Bah Kuhnke och Lisa Loven Kongsli i huvudrollerna sätter stämningen med millimeternoggrann precision.

 

Turist

Titel Turist

Originaltitel Turist

År 2014

Längd 120 min

Länder Sverige

Språk Svenska, norska, norska

Regissör Ruben Östlund

Skådespelare Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Fanni Metelius

Relaterade: