Tuvalu

Veit Helmer låter sig inspireras av såväl Buster Keaton som Franz Kafka i en absurd kärlekssaga fylld av både svärta och komik.

OBS! Tuvalu har ingen egentlig dialog och är därför inte textad.

Alltid sevärde Denis Lavant spelar Anton, son till en blind badhusägare. Anton gör bokstavligen allt för att fadern inte ska veta att affärerna går uselt. Tillvaron lyser upp när Eva besöker badhuset med sin far. Lyckan blir dock kortvarig när en bit av taket faller ned från den illa skötta byggnaden och dödar Evas far. Hon skyller på Anton som nu måste vinna tillbaka hennes hjärta, rädda badhuset från att rivas och hålla sina föräldrar sysselsatta. Samtidigt hägrar drömmen om det exotiska öriket Tuvalu.

Veit Helmer (f. 1968) utbildade sig på Munchens filmskola och inledde sin karriär med att skriva manus till Win wenders A Trick of Light (Die Gebrüder Skladanowsky). Han långfilmsdebuterade med den expressionistiskt vackra Tuvalu 1999, en film han sedan har följt upp med Gate to heaven 2003 och Absurdistan 2008.

TriArt tycker: Denis Lavant bevisar återigen att han är en av vår tids mest uttrycksfulla skådespelare och han får fint stöd av Chulpan Khamatova som Eva. Det sprakar om bilderna och infallen är lika fantasifyllda som energiska. Tuvalu är helt enkelt en vackert udda upplevelse med ett stort hjärta.

Tuvalu

Titel Tuvalu

Originaltitel Tuvalu

År 1999

Längd 101 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Regissör Veit Helmer

Skådespelare Denis Lavant, Chulpan Khamatova, Philippe Clay

Relaterade: