Undergångens arkitektur

Om nazismens dödliga koppling till skönhet, konstideal och estetikdyrkan

OBS! Ej svensktextad

Nazismens renhetsdyrkan omfattade livets alla områden, från konsten och arkitekturen till själva mänskligheten som sådan. Utifrån en värld som man ansåg hotades av förfall, vilket avspeglade sig i en ”urartad” konst, skapad av ”urartade” och ”lägre stående” människor såg sig nazismen manad att omskapa denna värld utifrån sin egen idealbild. Man började med konsten, där det ”urartade” visades upp som avskräckande exempel vid sidan av den ”ideala” konsten, innan den förstördes. I denna skönhetsvision ingick också att utplåna människor som ”förfulade världen”, en verksamhet som inleddes med de sinnessjuka, vilka kremerades i hemlighet. Utifrån samma synsätt likviderade man zigenare och judar med gasen Cyklon B, ett insektsmedel som funnits sedan 1938. Motiveringen var densamma som när det gällt insekter och skadedjur. Utrotningen fyllde varken något militärt eller politiskt ändamål. Det var inte heller en världsåskådningsfråga utan en ”sanitär åtgärd”. Det handlade om att ”rena folkkroppen” från ”skadligt inflytande” på samma vis som en sjuk kropp måste renas från baciller ...

Peter Cohen (f. 1946) är författare, regissör, filmproducent och möbeldesigner. Han utbildades inom film vid Dramatiska Institutet och har förutom dokumentärer som Undergångens arktektur även regisserat flera tecknade serier tillsammans med författarna Lena och Olof Landström, däribland Farbrorn som inte vill va' stor och Kalles klätterträd.

TriArt tycker: Peter Cohen ger en annorlunda nyckel till att förstå nazismens groteska historia. Välgjort och tankeväckande.

Undergångens arkitektur

Titel Undergångens arkitektur

Originaltitel Undergångens arkitektur

År 1989

Längd 123 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Peter Cohen

Medverkande Rolf Arsenius

Producenter Peter Cohen

Manus Peter Cohen