Underground

Emir Kusturicas oborstade skröna är en sinnesexplosion fylld av både hjärta och hjärna!

Det är 1941 och två vänner, Ivan och Blacky, vaknar upp efter en blöt afton till ljudet av flygplan. Strax faller bomberna kring dem och Nazisterna inleder sin ockupation av Jugoslavien. Det är inledningen på en mins sagt extravagant vänskapskrönika som följer de två vännerna genom efterkrigsåren fram till nationens moraliska kollaps och upplösning. Emir Kusturica I absolut toppform.

Emir Kusturica (f. 1954) inledde sin karriär med att göra kortfilmer för Jugoslavisk TV. Långfimsdebuten Kommer du ihåg Dolly Bell hade premiär 1981. Han följde upp med När pappa var borta … som vann guldpalmen i Cannes och nominerades till en Oscar. Men det riktigt stora internationella genombrottet kom med Zigenarnas tid 1989. Han följde upp med att göra nästa film Arizona Dream i USA innan han tog sin burleska stil ytterligare ett steg framåt i Underground 1995 och Svart katt, Vit katt 1998.

TriArt tycker: Underground är Kusturicas kanske finaste stund och en tragisk fars som skakar av både ilska, sorg och ett stort bultande hjärta.

Underground

Titel Underground

Originaltitel Podzemlje

År 1995

Längd 170 min

Länder Serbien

Undertexter Svenska

Språk Serbiska

Regissör Emir Kusturica

Skådespelare Predrag Manojlovic, Lazar Ristovski, Mirjana Jokovic

Relaterade: