Ungdomsfängelset

Ungdomsfängelset är Vittorio De Sicas första samarbete med manusförfattaren Cesare Zavattini. Något som skulle utvecklas till en rad tidlösa filmklassiker.

Skoputsarpojkarna Giuseppe och Pasquale drömmer om en egen häst. Så när Giuseppes äldre bror erbjuder dem att tjäna extra pengar genom att sälja en matta ställer de upp utan att ställa några frågor. Ett beslut som de två vännerna kommer att få ångra djupt.

Vittorio De Sica (f. 1902 – d.1974) inledde sin karriär som skådespelare och drev ett eget teatersällskap innan filmintresset tog över. Den stora vändpunkten kom när han träffade Cesare Zavattini som saker började hända på riktigt. Det var tillsammans med honom och filmer som Ungdomsfängelset, Cykeltjuven och Miraklet i Milano som Vittorio De Sica skrev in sig i filmhistorien som en av neorealismens allra starkast lysande stjärnor.

TriArt tycker: Vittorio De Sicas stora genombrott är fortfarande en av de finaste filmerna i sin generation och Oscarakademins motivering till det allra första priset för bästa utländska film håller än: ”The high quality of this motion picture brought to eloquent life in a country scarred by war, is proof to the world that the creative spirit can triumph over adversity."

Ungdomsfängelset

Titel Ungdomsfängelset

Originaltitel Sciuscià

År 1946

Längd 93 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Vittorio De Sica

Skådespelare Franco Interlenghi, Rinaldo Smordoni, Annielo Mele

Relaterade: