Utvandrarna

Jan Troells storslagna version av Mobergs klassiska romansvit

Ljuders socken i mitten av 1800-talet. Karl-Oskar och Kristina sliter hårt på steniga åkrar för att få ihop till brödfödan. Efter flera nödår tvingas de ta det svåra beslutet att utvandra till Amerika. Tillsammans med grannar, vänner och barn ger de sig iväg på en lång resa över Atlanten mot ett okänt land. Det är en tuff resa, några kommer aldrig fram, men sällskapet ger inte upp. De kämpar mot ett mål och en dröm – drömmen om ett bättre liv.  

Jan Troell (f. 1931) inledde sin filmkarriär som fotograf, bland annat i Bo Widerbergs Barnvagnen (1962). Troells genombrott som regissör kom redan med långfilmsdebuten Här har du ditt liv (1966) för vilken han belönades med en Guldbagge för bäste regi. Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972) nominerades till flera Oscar och väckte det internationella intresset för Jan Troell. 1974 gjorde han Zandys Bride med Liv Ullman och Gene Hackman i Hollywood och 1979 kom Hurricane med bland andra Mia Farrow, Jason Robards och Max von Sydow. Troell har själv beskrivit sina Hollywood-erfarenheter som katastrofala, främst för att han inte fick arbeta som sin egen fotograf. 1982 kom Ingenjör Andrées luftfärd som även den nominerades till en Oscar för bästa utländska film. 1988 hade dokumentären Sagolandet premiär, en film som regissören ofta nämner som en favorit bland sina filmer. Troell har gjort flera filmer om historiska personer som exempelvis Nazisten och landsförrädaren Knut Hamsun, flygpionjären Elsa Andersson och tidningsmannen Torgny Segerstedt. Han har fortsatt att arbeta som fotograf i de flesta av sina filmer.

TriArt tycker: Troell har samlat stora delar av den svenska skådespelareliten och skapat ett filmiskt epos fyllt av både äventyr, kärlek, elände och hopp. En svensk klassiker av det mer omfattande slaget.

Utvandrarna

Titel Utvandrarna

Originaltitel Utvandrarna

År 1971

Längd 191 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Jan Troell

Skådespelare Max von Sydow, Liv Ullman, Monica Zetterlund, Allan Edwall

Producenter Bengt Forslund

Manus Jan Troell, Bengt Forslund

Relaterade: