Vaxdockan

Per Oscarsson i en av sina paradroller – den ensamstående Lundgren som förälskar sig i en skyltdocka. En kärlek som omgivningen har svårt att acceptera.

Nattvakten Lundgren blir förälskad i en av butikens skyltdockor och tar med den hem. Han börjar köpa kläder åt dockan och pratar med den. Hans beteende får grannarna att börja undra och de bryter sig in i Lundgrens lägenhet. Ett beslut som får oanade effekter…

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar (1951), men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955)och Flickan i Frack (1956).

TriArt tycker: Snyggt krypande thriller där Per Oscarsson får spela ut hela registret. Det var Stig Dagerman som inledde manusskrivandet, men han orkade inte fullfölja utan lämnade över till Lars Forsell. Så man kanske inte ska vara förvånad över svärtan i den ensamhet som omger Lundberg.

Vaxdockan

Titel Vaxdockan

Originaltitel Vaxdockan

År 1962

Längd 95 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Per Oscarsson, Gio Petré, Tor Isedal

Relaterade: