Veronikas dubbelliv

En hisnande vacker upplevelse som blev Krzystof Kieslowskis stora internationella genombrott.

Weronika bor i Polen. Veronique i Paris. De känner inte varandra men delar ett känslomässigt band som överskrider språk och gränser så väl geografiska som fysiska. Stärkt av ett närmast magiskt foto och ett hjärtskärande score är Veronikas Dubbelliv en lika omtumlande som gripande upplevelse.

Krzystof Kieslowski (1941 - 1996) inledde sin karriär med en rad dokumentärer där han skildrade arbetare och vanliga medborgare. Hans sociala speglingar mötte dock motstånd från de styrande och när politbyrån censurerade hans TV-film Arbetare 71 slutade han göra dokumentärer och satsade istället på spelfilmer. Till en början behöll han den dokumentära stilen. 1984 släppte han sin kanske Bez Konca (no end som blev startskottet för hans samarbete med manusförfattaren Krzystof Piesewicz och kompositören Zbigniew Preisner. 1988 kom kortfilmsserien Dekalogen som tillhör Kieslowskis mest hyllade verk. Men det var Veronikas Dubbelliv som gav honom det slutgiltiga genombrottet, han befäste sedan sin plats på toppen med trikoloren-trilogin (Den blå filmen, Den vita filmen och Den röda filmen). Han hann börja på en ny trilogi inspirerad av Dantes inferno (Himmel, Helvete och Skärseld) men avled av en hjärtattack innan han hann börja filma. Manusen slutfördes av Krzystof Pieswicz och Heaven filmades av Tom Tykwer 2005, Hell av Danis Tanovic 2007 men Skärselden är fortfarande ofilmad.

TriArt tycker: Kieslowski första film med Irene Jacob i huvudrollen är en symfoni av känslor och en regissör på sitt allra vackraste och mest gåtfulla humör.

Veronikas dubbelliv

Titel Veronikas dubbelliv

Originaltitel La double vie de Véronique

År 1991

Längd 91 min

Länder Polen, Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Polska

Regissör Krzystof Kieslowski

Skådespelare Irene Jacob, Halina Gryglaszewska, Kalina Ledrusik

Relaterade: