Vi har en påve!

William Wyler lät en prinsessa vara på vift, men när mästerregissören Nanni Moretti återigen gnabbas med den italienska överheten är det självaste påven som är på rymmen. Resultatet blir ett charmigt porträtt av en synnerligen utvald man som hellre spelar andrafiolen.

Johannes Paulus II dör. Efter långt övervägande väljer kardinalerna påven Melville (Michel Piccoli). Men precis innan den nye påven ska gå ut och ta emot folkets jubel bryter han samman och vägrar. Panik utbryter bland kardinalerna som inte får lämna Vatikanen förrän de fått Melville på andra tankar. Svårare sagt än gjort vilket tvingar kyrkans män till extraordinära metoder. En psykoanalytiker (spelad av Nanni Moretti själv) kallas in, men terapeuten har svårigheter att utföra sitt jobb eftersom han knappt får fråga den helige fadern någonting och absolut inte vara ensam med patienten. Lättare blir det inte av att påven flyr ut på Roms gator för att göra sin egen självrannsakan. 

Nanni Moretti (f. 1953) – en av Italiens mest stridbara regissörer och en ständig nagel i ögat på Berlusconi – har en lång karriär bakom sig av personliga och ofta politiska filmer. Det stora genombrottet kom 1993 med självbiografiska Kära dagbok, vilken följdes upp med Aprile, där Moretti filosoferar över Italien, sitt filmskapande och inte minst sin hälsa. Hela tiden med sin skönt självupptagna och skarpa humor påkopplad. 2001 gjorde han något helt annat med det makalöst känsliga och drabbande sorgedramat Ett rum i våra hjärtan för vilken han belönades med Guldpalmen. En utmärkelse han tio år senare återigen tävlade om med Vi har en påve! 

TriArt tycker: Med lätt hand regisserar Moretti en både rörande och rolig påvesatir, men i ännu större utsträckning är detta legendaren Michel Piccolis film. I sin djupt humanistiska gestaltning av en man som inte vill anamma sitt kall excellerar han i all sin skådespelartalang.

 

Vi har en påve!

Titel Vi har en påve!

Originaltitel Habemus Papam

År 2011

Längd 102 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Nanni Moretti

Skådespelare Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Nanni Moretti

Relaterade: