Vi ses igen barn

Louis Malle minns sin egen skoltid under ockupationen och levererar en av sina allra mest personliga och rörande filmer.

Det är vintern 1943-44 i det ockuperade Frankrike. Julien har precis återvänt till internatskolan när en ny elev presenteras. Jean Bonnet är en blyg kille, som helst ägnar sig åt matte eller att spela piano. De två blir vänner och Julien inser snart att Jean egentligen är jude, en hemlighet som måste bevaras till varje pris…

Louis Malle började som skyddsling åt den legendariske undervattensfilmaren och äventyraren Jaques-Yves Costeau, men gick snart sin egen väg och blev en av filmhistoriens mest oförutsägbara och hyllade regissörer. Under sin över 40 år långa karriär hann han med att göra såväl dokumentärer, minimalistiska mästerverk och mer surrealistiska experiment. Men mest känd är han kanske ändå för Tag mitt liv eller sina känsliga filmer om barndomens rädslor och förvirring som till exempel Den första kärleken eller Vi ses igen, barn.

TriArt tycker: I sin första franska film efter mer än ett decenniums frånvaro är Louis Malle lika lågmäld som hjärtkrossande när han beskriver barnens försök att förstå det ogreppbara. En historia om mod, feghet och uppvaknande berättat av en regissör som de facto var där.

Vi ses igen barn

Titel Vi ses igen barn

Originaltitel Au revoir les enfants

År 1987

Längd 104 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Louis Malle

Skådespelare Gaspard Manesse, Raphael Fejtö, Francine Racette

Relaterade: