Violette

Martin Provost målar upp författaren Violette Leducs liv med en färgskala fylld av ensamhet, frustration och besatthet.

Violette hungrar efter kärlek, men söker den på svåra ställen och har en förmåga att stöta bort människor med sin kantighet och längtan efter bekräftelse.  Men när hon får kontakt med Simone de Beauvoir uppstår en livslång vänskap. Paris intellektuella kretsar höjer Violettes författarskap till skyarna, men hyllningarna speglas inte i antalet sålda böcker. Simone de Beauvoir uppmuntrar henne till att fortsätta trots mödorna och säger i filmen: ”Du skriver om kvinnlig sexualitet på ett sätt som ingen kvinna gjort före dig. Poetiskt, ärligt och mer än så. En dag kommer du att bli tackad för det!”

Violette Leduc (1907-1972) föddes i Arras, Pas de Calais i Frankrike. Hon började skolan 1913, men slutade när första världskriget bröt ut. Hon återupptog utbildningen på internatskola efter kriget. 1926 flyttade hon till Paris för att fortsätta studera, men istället började hon arbeta som telefonist och sekreterare. 1942 träffade hon Simone de Beauvoir och Albert Camus som såg till att hennes böcker blev utgivna på Gallimards bokförlag. Hon hyllades offentligt av kända namn som Jean-Paul Sartre, Jean Cocteau och Jean Genet. Flera av böckerna censurerades dock och skulle inte ges ut i sin helhet förrän på 60-talet. Oäktingen släpptes 1964 och blev Leducs första kommersiella framgång. Hon jämfördes då med bland andra Marguerite Duras och Nathalie Sarraute.

TriArt tycker: Ett lika välspelat som komplext porträtt av en motsägelsefull kvinna fylld av osäkerhet, integritet, kärlekstörst och skapandelust.

 

Violette

Titel Violette

Originaltitel Violette

År 2014

Längd 139 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Martin Provost

Skådespelare Emanuelle Devos, Sandrine Kiberlain, Olivier Gourmet

Relaterade: