Visitors

Godfrey Reggio återförenas med Philip Glass och följer upp Qatsi-trilogin med ännu en stillsam filmupplevelse utöver det vanliga.

Drygt trettio år efter Koyaanisqatsi målar Godfrey Reggio ett nytt poetiskt porträtt av det moderna livet på vår planet. I 74 scener bjuds tittaren på en ordlös resa till månen tillbaka till en stillsam konfrontation med sig själv.

So, not for lack of love of language, but because I feel our language is in an enormous state of humiliation, I decided to make films without words.” – Godfrey Reggio

Godfrey Reggio (f.1940) var katolsk munk mellan 1954 och 1968. Under de åren var han bland annat med och grundade Young Citizens For Action som arbetar med olika projekt bland gatugängen i Santa Fe. 1972 var han en av grundarna till Institute For Regional Education in Santa Fe, en organisation som fokuserar på att utveckla media, film, konst och forskning. 1982 kom den experimentella filmdebuten Koyannisqatsi med musik av Philip Glass. Den följdes senare upp med Powaqqatsi och Naqoyqatsi i samma stil. 2013 gjorde han comeback med Visitors som beskriver människans närmast trans-lika förhållande till teknik.

TriArt tycker: Godfrey Reggio och Philip Glass tar vid där Qatsi-samarbetet avslutades och serverar en vacker kontemplation över mänsklighetens tillstånd. Kanske inte lika skarpt som debuten, men fortfarande i ett helt eget minimalistiskt universum.

 

Visitors

Titel Visitors

Originaltitel Visitors

År 2013

Längd 87 min

Länder USA

Regissör Godfrey Reggio

Relaterade: