Viskningar och rop

”Det är den enda av mina filmer som inte skulle kunna göras i svartvitt” – Ingmar Bergman

Agnes är döende i cancer och hennes systrar vakar över henne tillsammans med trotjänarinnan Anna. Relationer ställs på sin spets, mellan varandra och inte minst med den ständigt närvarande döden.  

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: En av Bergmans mer intensiva formexperiment och en film med närmast fysisk närhet i de drömska bilderna. Hypnotiskt!

Viskningar och rop

Titel Viskningar och rop

Originaltitel Viskningar och rop

År 1973

Längd 91 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Harriet Andersson, Ingrid Thulin, Kari Sylwan, Liv Ullmann

Producenter Lars-Owe Carlberg

Manus Ingmar Bergman

Utanför TriArt Mark Cousins om Viskningar och rop

Relaterade: