Vit vålnad

Alla zombiefilmers moder!

Murder Legendre styr invånarna på sitt Haitiska residens med övernaturliga krafter. När den förmögne Robert inte kan överttyga den vackra Madge att bli hans hustru så vänder han sig till Legendre och sluter en ohelig pakt. Madge ska insjukna och dö, för att sedan återuppväckas och bli en levande död, en zombie …
Vit vålnad anses vara den allra första zombie-långfilmen och dess inflytande över hur zombiemyten sedan har skildrats på film går inte att överskatta. Och ja, det är efter den här filmen som rockbandet White Zombie har tagit sitt namn.

Victor Halperin (1895 - 1983) arbetade både som skådespelare, regissör och även manusförfattare. Han är mest känd för den stämningsfyllda Vit vålnad (1932) men ligger även bakom kultfilmer som till exempel Supernatural (1933), Revolt of the Zombies (1936) och Bakom fängelsets murar (1939).

TriArt tycker: En lågbudgetklassiker vars styrka ligger i stämningen och atmosfären. Och naturligtvis Bela Lugosi, som här gör en av sina finaste insatser. Fullt jämförbar med hans lika eleganta som klassiska Dracula-tolkning.

Vit vålnad

Titel Vit vålnad

Originaltitel White Zombie

År 1932

Längd 67 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Victor Halperin

Skådespelare Bela Lugosi, Madge Bellamy, Joseph Cawthorne

Relaterade: