Walesa

Wajda berättar ett stycke nutidshistoria och målar upp ett fascinerande porträtt

Den 87-årige polske mästerregissören har gjort sin bästa film på många år. Walesa, en biopic om den legendariske polske fackföreningsrevolutionären Lech Walesa är ett omistligt tidsdokument, fylld av energi och psykologiskt djup.Wajda har lyckats göra en stark och gripande film om fackföreningsledaren från Gdansk som riskerade sin familjs liv för rättvisa och frihet. Det är en lika emotionellt rörande som fascinerande film om händelser som blev avgörande för hela det nya och moderna Europas uppbyggnad.

Andrzej Wajda betraktas som en av de största regissörerna i modern europeisk film och beskrivs av många som Polens motsvarighet till Sveriges Ingmar Bergman. Han är en stark personinstruktör och historieberättare i intensiva och expressiva bilder. Wajdas motiv hämtas ofta från centraleuropeiska historiska erfarenheter från andra världskriget och från bygget av det moderna Europa.

TriArt tycker: Wajda blandar effektivt arkivmaterial med spelfilm och levererar ett spännande stycke nutidshistoria med både skärpa och pondus.

 

Walesa

Titel Walesa

Originaltitel Walesa. Czlowiek z nadziei

År 2013

Längd 127 min

Länder Polen

Undertexter Svenska

Språk Polska

Regissör Andrzej Wajda

Skådespelare Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Iwona Bieska

Relaterade: