Way of the Dragon

Regi, manus och huvudroll: Bruce Lee!

Tang Lung (Bruce Lee) åker till rom för att hjälpa sina släktingar, vars restaurang trakasseras av ett våldsamt brottssyndikat. Väl på plats avväpnar Tang hotet med kung fu av den högre skolan. Men när gangsterledaren rekryterar världens främsta kampsportare - i synnerhet amerikanen Colt (Chuck Norris) – så är frågan om Tangs skicklighet verkligen räcker till.

Bruce Lee (1940 - 1973) är förmodligen den mest inflytelserike kampsportaren genom tiderna. Han flyttade till USA som 18-åring för att studera och hade då redan varit med i flera filmer som barnskådespelare. Där upptäcktes han av producenten William Dozier som gav honom rollen som sidekicken Kato i TV-serien The Green Hornet. Serien blev en enorm succé i Hong Kong dit Lee återvände för att få huvudrollen i The Big Boss (1971). Även den blev en enorm framgång och Lee befäste sin position som actionstjärna med Fist of Fury (1972), den egenregisserade Way of the Dragon (1972) (som innehåller den ikoniska slutfighten som också gjorde Chuck Norris till en stjärna) och Enter the Dragon som blev hans sista färdiga film, Lee dog bara sex dagar innan premiären medan han höll på att slutföra Game of Death.

TriArt tycker: I sin enda film som regissör, och med en enastående karisma, levererar Lee en blandning av torr humor och halsbrytande kampsport av finaste märke. Klassisk Hong Kong!

Way of the Dragon

Titel Way of the Dragon

Originaltitel Meng long guo jiang

År 1972

Längd 100 min

Länder Kina

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Mandarin

Regissör Bruce Lee

Skådespelare Bruce Lee, Chuck Norris, Nora Miao

Producenter Raymond Chow, Bruce Lee

Manus Bruce Lee

Relaterade: