White Material

Franskt drama där Isabelle Huppert briljerar i huvudrollen som Maria Vial , en kvinna som vägrar lämna sin kaffeplantage i ett afrikanskt land på randen till inbördeskrig. För regin står Claire Denis som gjort filmer som Chocolat, Jag är inte sömnig, Beau Travail och Nenette & Boni.

Drygt 20 år efter debuten och genombrottet Chocolat är Claire Denis tillbaka i Afrika med ett drama som utspelar sig i ett icke namngivet land märkt av kolonialismen. Men där Chocolat var en nostalgisk återblick, som byggde på hennes egna minnen från uppväxten på olika platser i Afrika, är White Material inspirerad av nutida händelser. Isabelle Huppert spelar Maria Vial som driver en kaffeplantage tillsammans med sin ex-make (Christophe Lambert). När ett blodigt inbördeskrig hotar landet får alla rådet att ge sig av men Maria vägrar envist att lämna ägorna trots att oroligheterna kommer allt närmare. Manuset är skrivet av Denis tillsammans med fransk-senegalesiska författaren Marie Ndiaye, känd för romaner som Tre starka kvinnor och Främlingarna.

Claire Denis (f. 1948) tog examen från filmskolan IDHEC i början av 70-talet. Hon gjorde sedan några kortfilmer och arbetade som regiassistent åt bland andra Jim Jarmusch och Wim Wenders. Redan i regidebuten Chocolat (1988) är hennes stil tydlig och stämningarna i filmen får ibland större utrymme än historien. Bland hennes mest kända titlar finns Nenette och Boni, Beau Travail, Trouble Every Day och White Material.

TriArt tycker: Återhållet men kraftfullt drama som inte tar några genvägar.

White Material

Titel White Material

Originaltitel White Material

År 2009

Längd 100 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Claire Denis

Skådespelare Isabelle Huppert, Christopher Lambert, Isaach de Bankolé

Relaterade: