Winter's Bone

Debra Granik tar sig an Daniel Woodrell’s obygdsroman och stuvar om den till ett bistert familjedrama mitt ute i amerikanskt ingenmansland, bland rostiga bilvrak, stinkande meth-labb och det hårdaste persongalleriet på den här sidan Den sista färden.

17-åriga Ree drömmer om att ta värvning, men har svårt att lämna hemmet. Mamman är svårt deprimerad, syskonen för små för att klara sig på egen hand och hennes knarkkokande pappa försvunnen. Nu måste han visa sig i rätten inom några dagar annars tar banken huset i pant och familjen tvingas flytta. För Ree är enda lösningen är att hitta pappan. Men hon får inga svar, i stället möts hon av hotfull tystnad och uppmanas att sluta leta. Uttrycket ”between a rock and a hard place” har sällan passat bättre…

Trots att regissören Debra Granik inte har gjort mer än två långfilmer är hon redan ett etablerat namn bland indie-fansen. Debuten Down to the Bone är precis som efterföljaren en kraftfull historia om att hitta mänsklighet i en karg miljö. I Winter’s Bone har hon finslipat konceptet ytterligare och vi väntar nyfiket på vad som ska komma härnäst.

TriArt tycker: Winter’s Bone är stenhård country noir som lyckas med konststycket att balansera klichéer med realism. Jennifer Lawrence och John Hawkes lyfter filmen med värdighet.

 

Winter's Bone

Titel Winter's Bone

Originaltitel Winter's Bone

År 2010

Längd 100 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Debra Granik

Skådespelare Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt

Relaterade: