Withnail och jag

Fork it!

Misär är bara förnamnet på de två skådisarna Marwood och Withnails tillvaro. Jobben lyser med sin frånvaro, värmen likaså och den växande högen med disk lever bokstavligen ett eget liv. Efter en omskakande "något rör sig under disken"-incident och biverkningar av några djupa klunkar tändvätska är nervsammanbrottet nära. De två vännerna inser att de båda är i akut behov av ett luftombyte och lånar en stuga på landet av Withnails rike farbror Monty. En lysande idé … i alla fall på pappret.

Whitnail och jag är löst baserad på regissören Bruce Robinsons egna erfarenheter som arbetslös skådis tillsammans med vännen Vivian MacKerrell. Robinson har sedan genombrottet främst gjort sig ett namn som manusförfattare, men återfinns i registolen för bland annat Jennifer Eight och nu senast The Rum Diary.

TriArt tycker: "Right, here's the plan. First, we go in there and get wrecked, then we eat a pork pie, then we drop some Surmontil-50's each. That way we'll miss out on Monday and come up smiling Tuesday morning." När Bruce Robinson gjorde om sin egen, outgivna, roman till film skapade han, förutom att lägga grunden till en rad obskyra spritlekar och kickstarta Richard E Grants karriär, en av 80-talets syrligaste och mest egensinniga komedier.

 

Withnail och jag

Titel Withnail och jag

Originaltitel Withnail and I

År 1987

Längd 108 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Bruce Robinson

Skådespelare Richard E Grant, Paul McGann, Richard Griffiths

Producenter Paul M Heller

Manus Bruce Robinson

Relaterade: