Wuthering Heights

Andrea Arnold går under skinnet på Emily Brontes klassiker och levererar en historia fylld av lera, närhet och jordig realism.

Bonden Earnshaw tar sig en västindisk pojke, Heathcliff, och låter honom arbeta på gården. Earnshaws son Hindley, är misstänksam mot nykomlingen och vägrar att acceptera honom i familjen. Istället är det dottern i huset, Catherine, som Heathcliff tyr sig till. En vänskap som växer sig allt starkare under åren. När Earnshaw dör och Hindley tar över, flyr Heathcliff. När han återvänder många år senare är det mycket som har förändrats, men inte allt…

Andrea Arnold (f. 1961) inledde sin filmkarriär som skådespelare och programledare innan hon övergick till att regissera. Långfilmsdebuten Red Road vann juryns pris i Cannes 2006 och tilldelades en BAFTA för ”Outstanding debut”. 2009 gjorde hon Fish Tank som fortfarande står ut som en av 00-talets finaste filmstunder. 2011 satte hon sin personliga stämpel på Emily Brontes klassiker Wuthering Heights. Hon arbetar just nu med American Honey om en tonårsflicka på rymmen som livbär sig genom att sälja tidningsprenumerationer. Något premiärdatum är i ännu inte satt.

TriArt tycker: Andrea Arnolds målar upp en stram, fysisk och bistert vacker version av Emily Brontes omöjliga kärlekshistoria. Rå och närgången passion i sin finaste form.

Wuthering Heights

Titel Wuthering Heights

Originaltitel Wuthering Heights

År 2011

Längd 129 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Andrea Arnold

Skådespelare James Howson, Shannon Beer, Paul Hilton

Relaterade: