Yojimbo - Livvakten

Toshiro Mifune briljerar i Kurosawas stilrena klassiker!

Två rivaliserande ligor håller den lilla byn i ett järngrepp. Men plötsligt en dag vandrar en ensam man in på huvudgatan. Främlingens skicklighet med svärdet imponerar på gangsterbossarna som ovetandes blir brickor i slugt spel.

Flera nyinspelningar av Yojimbo – Livvakten har gjorts. De mest kända är Sergio Leones För en handfull dollar, Walter Hills Last Man Standing och Hrafn Gunnlaugssons Korpen flyger. Men ingen av dem når upp till originalets visuella påhittighet och svarta humor.

Akira Kurosawa (1910 - 1998) är en av de mest inflytelserika regissörerna i modern tid. Han regidebuterade 1943 med Sanshiro Sugata. Men det var med Den berusade ängeln (1948) han fick sitt stora genombrott. I huvudrollen fanns den då okände Toshiro Mifune som skulle göra ytterligare 15 filmer tillsammans med regissören. Akira Kurosawa hann med att göra över 30 filmer innan han gick bort 1998 och hans inflytande på filmkonsten är enormt.

TriArt tycker: Toshiro Mifune spelar ut hela sitt register som karismatisk Ronin i en av Akira Kurosawas mest underhållande filmer.

 

Yojimbo - Livvakten

Titel Yojimbo - Livvakten

Originaltitel Yojinbo

År 1961

Längd 110 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Akira Kurosawa

Skådespelare Toshiro Mifune, Eijoro Toro, Tatsuya Nakadei

Utanför TriArt Alexander Sesonske om Yojimbo - Livvakten

Relaterade: