You were never really here

Lynne Ramsay släpper loss Joaquin Phoenix i en av de senaste årens mest kraftfulla thriller

En försvunnen tonåring. En labil yrkesmördare på brutalt räddningsuppdrag. Allt färgat av korruption och en våldsam hämnd som får domnade sinnen att slutligen vakna.

Lynne Ramsay (f.1969) gjorde sig ett namn redan med sitt avslutningsarbete på filmskolan, kortfilmen Small Deaths, som vann Juryns pris i Cannes 1996. Långfilmsdebuten Råttfångaren och uppföljaren Morvern Callar infriade förväntningarna och befäste Lynne Ramsays plats som en av de mest intressanta brittiska regissörerna i sin generation. Efter Morvern Callar tog det dock nio år innan We Need To Talk About Kevin dök upp på biograferna. En av orsakerna till det långa uppehållet sägs vara att Ramsay hade långt gångna planer på att göra The Lovely Bones. En roman vars framgångar tyvärr väckte Hollywood med stort H:s intresse och det blev istället Peter Jackson som rodde hem projektet. Men man kan fortfarande leka med tanken hur den filmen hade blivit med Lynne Ramsay bakom spakarna. Vår gissning är att den hade blivit smutsigare.

TriArt tycker: Favoriten Ramsay levererar en lika nervig som kraftfull, för att inte säga fysisk, thriller som inte kunde vara gjord av någon annan. Joaquin Phoenix har en närvaro som går igenom det mesta och han befäster sitt rykte som en av Hollywoods mest begåvade skådespelare just nu. You were never really here är en mäktig filmupplevelse, omöjlig att värja sig emot.

 

You were never really here

Titel You were never really here

Originaltitel You were never here

År 2017

Längd 89 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Lynne Ramsay

Skådespelare Joaquin Phoenix, Dante Pereira-Olson, Judith Roberts

Manus Lynne Ramsay

Relaterade: